Nieuwe regels: Bal in hindernis

Per 1 januari zijn de nieuwe regels ingegaan. Het doel van de regelmodernisering: minder golfregels, eenvoudiger regels, vlotter spel. Golf wordt op die manier leuker en sneller. Graag lichten we de komende tijd in de nieuwsbrieven een aantal nieuwe regels toe.

Reminder: regelavonden: 17 en 23 januari
Wilt u meer weten over de nieuwe regels? De Handicap & regelcommissie organiseert op donderdag 17 januari en woensdag 23 januari regelavonden over de Nieuwe golfregels. De avonden zijn van 19:00 tot 21:00 uur en vinden plaats op De Hooge Rotterdamsche. U kunt zich inschrijven voor één van de twee avonden.

Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar yinbiemond@hotmail.com of door de inschrijflijst die op het prikbord hangt in te vullen.

Bal in hindernis

Waterhindernissen heten in de nieuwe regels hindernissen en hindernissen bestaan niet meer alleen uit water, het kunnen ook gebieden met woestijn, jungle, lava, rotsen en dergelijke zijn.

Als deze gebieden hindernissen zijn, dan zullen ze gemarkeerd zijn met rode of gele paaltjes.

Als een bal in een hindernis ligt mag je hem spelen zoals hij ligt of kiezen voor een drop met bijtelling van een strafslag. Bij het ontwijken van een hindernis zijn er altijd twee opties:

  • Een bal spelen van de plaats waar de oorspronkelijke bal is gespeeld (een drop met bijtelling van één strafslag).
  • Een bal droppen in een rechte lijn naar achteren, met bijtelling van één strafslag.

Deze procedure wordt uitgelegd in deze video:

Als uw bal in een rode hindernis komt, is er nog een derde optie: de hindernis zijwaarts ontwijken met bijtelling van één strafslag. Hoe dat moet wordt uitgelegd in deze video:

Lossen natuurlijke voorwerpen in hindernissen

Vanaf 1 januari 2019 geldt het volgende. Als u uw bal vindt in een hindernis en vanaf daar wilt spelen, dan gelden dezelfde regels als wanneer u de bal speelt vanaf de fairway of vanuit de rough. Dus voordat u gaat slaan mag u losse natuurlijke voorwerpen in de hindernis verplaatsen. U mag ook oefenswings maken waarbij de grond of het water in de hindernis geraakt wordt. U mag de club ook ‘grounden’ bij de bal als uw bal in een hindernis ligt.

Maar als u bij het weghalen van losse natuurlijke voorwerpen de bal beweegt, dan krijgt u daar wel één strafslag voor.

Vanaf 1 januari 2019 mag u ook in een bunker losse natuurlijke voorwerpen verwijderen. Voorbeelden van losse natuurlijke voorwerpen zijn: blaadjes, dennenappels, takken. Een bunker valt niet in de categorie “hindernissen”. Er mag in de bunker dus nog steeds niet geground worden in de buurt van de bal.