Winterregels

Van 01-11-19 tot en met 30-04-2020 gelden op onze baan aanvullende tijdelijke plaatselijke regels, ook wel ‘winterregels’ genoemd. Zie de opsomming van deze regels op het bord in het clubhuis.

Sinds kort is de tijdelijke regel ‘bal verloren of buiten de baan’ uitgebreid: als je geen provisionele bal hebt geslagen en de bal niet verloren is in een hindernis dan is het nu op alle holes toegestaan om de oorspronkelijke bal of een andere bal met twee strafslagen te droppen in de dropzone.

Dat wil zeggen, vanaf het punt waar hij vermoedelijk verloren is gegaan of vanaf het punt waar hij vermoedelijk het laatst de grens van de baan heeft gekruist. Dit geldt natuurlijk uitsluitend als de bal niet gevonden is binnen drie minuten of als het bekend is of praktisch zeker dat de bal buiten de baan ligt. Zie video en schema hole 12 voor de juiste procedures.

Waarom nu alle holes?

In de praktijk blijkt het in de winter op alle holes vaak erg lastig om een bal te vinden. Met de nieuwe uitbreiding van de  winterregels hoopt de H&R-commissie het speelplezier extra te vergroten en tegelijkertijd de snelheid in het spel te bevorderen.

Keuzemogelijkheid uit twee opties

Dit betekent dus dat er nu twee mogelijkheden zijn:

  1. De optie volgens regel 18.2b blijft uiteraard van kracht: met één strafslag spelen vanaf de plaats waar je de vorige slag hebt gedaan. Dan moet je dus teruglopen, wat tijd kost. Dat hoeft niet als je een provisionele bal hebt geslagen: die wordt dan de bal in het spel.
  2. Als je geen provisionele bal hebt geslagen en de bal niet in een hindernis verloren is gegaan, kun je kiezen voor de extra optie. Dat kost dan wel twee strafslagen. (Eén voor de strafslag die je ook onder de eerste optie krijgt en één voor de afstand die je nu niet meer hoeft te overbruggen).
Droppen en dropzone

Niet vergeten, droppen moet tegenwoordig vanaf kniehoogte en binnen de dropzone. Als je de bal slaat nadat je binnen de dropzone fout gedropt hebt, krijg je één strafslag. Als je speelt van buiten de dropzone krijg je twee strafslagen of verlies van de hole, want dan speel je van de verkeerde plaats (‘algemene straf,’ volgens regel 14.7a.

Dropzone bepalen

Hole-12-(new)

In de praktijk betekent dit dat je naar de dichtstbijzijnde fairwaygrens gaat en daar een bal dropt binnen twee stoklengten van de fairwaygrens, niet dichter bij de hole dan waar de bal vermoedelijk verloren of buiten de baan is gegaan.

Tot slot

Blijven er vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met de H&R-commissie.

Veel speelplezier!

De Handicap- en Regelcommissie